Wednesday, February 13, 2013

Roti Bawang Putih (Garlic Bread)

 
 
Malam tadi sempat mencuba resepi Roti Bawang Putih..... sedap dan lembut. Lagi sedap dimakan dengan sup cendawan.



GARLIC BREAD & SUP CENDAWAN
Bahan-bahan (Basic Bread)

500 gram tepung roti                             1 biji telur
25 gram susu tepung                             10g yis kering
1/2 sudu kecil bread improver                5 gram bread softener
90g gula kastor                                     1 sudu kecil garam
70g Butter                                            250g air dari peti sejuk


Cara-cara (menggunakan mixer atau uli dengan tangan):

1.    Masukkan semua bahan kecuali butter ke dalam mixer kecuali butter. Gunakan hook beater. Pastikan garam diletakkan berjauhan dengan yis untuk mengelakkan proses pengembangan yis akan terbantut.

2.     Pukul hingga doh telah sebati. Masukkan butter.

3.     Pukul lagi hingga doh benar-benar kenyal dan licin serta elastik.

4.     Rehatkan doh sehingga mengembang dua kali ganda.

5.     setelah mengembang, tumbuk-tumbuk perlahan doh untuk mengeluarkan udara.

6.     Bentukkan doh mengikut saiz yang disukai.

7.     Susunkan ke dalam loyang yang telah dioles dengan sedikit marjerin/minyak.

8.     Sapukan dengan garlic spread ke atas bun.

9.     Rehatkan doh hingga mengembang sekali lagi. Tambah garlic spread jika perlu. Tapi pastikan disapu perlahan-lahan agar tidak doh tidak menjadi mampat.

10.   Bakar 10-12 minit



Bahan-bahan (Garlic spread):


3 ulas bawang putih                      50g butter
2-3 daun ketumbar                       Sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara:

1.       Tumbuk bawang putih hingga hancur. Potong daun ketumbar halus-halus. Gaulkan bersama butter dan serbuk lada hitam. Sedia untuk disapu pada bun.


Bahan-bahan (Sup Cendawan):

1.5 liter susu (saya bancuh 7 sudu besar susu tepung dengan air)
2 keping dada ayam
1/2 cawan tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
1 1/2 kiub ayam (brand knorr)
1/2 tin cendawan butang (anggaran 7-8 kuntum)
Garam
Serbuk lada hitam (saya guna lada hitam yang ditumbuk)

 Cara-cara:

1.       Kisar ayam kasar-kasar. Masak dengan susu dengan api yang kecil. Masukkan kiub ayam dan cendawan. Apabila telah mendidih kecil, masukkan tepung dan kacau sebati. Masukkan serbuk lada hitam dan garam. Masak hingga mendidih dan pekat. Seimbangkan rasanya.
 
 
 

 

 

No comments:

Post a Comment