Wednesday, February 27, 2013

Paf Krim (Cream Puff)


RESIPI PAF KRIM (CREAM PUFF)

Bahan-bahan (pastri)
125 gram butter
180 gram tepung gandum
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil  garam
250 ml air
2 sudu besar gula

Cara Membuat
1. Masukkan butter, air, garam dan gula dalam periuk dan didihkan sehingga butter cair.  apabila butter telah cair, masukkan tepung gandum dan tutup api. kacau adunan hingga sebati.

2. Masukkan esen vanila dan telur dalam adunan dan putar sebati. perap seketika dan bulat-bulatkan adunan seperti buat jemput-jemput dengan menggunakan sudu. Letakkan dalam loyang dan bakar.


Bahan-bahan (inti)
1 1/2 cawan susu cair/susu segar
4 sudu tepung kastard
gula secukup rasa
Air secukupnya

Cara Membuat
1. Panaskan air, susu dan gula hingga sebati. Kemudian masukkan tepung kastard yang telah dibancuh dengan air. Bancuh sebati.


* Belah pastri paf dan masukkan inti ke dalam pastri tersebut.


No comments:

Post a Comment