Malam tadi sempat mencuba resepi Roti Bawang Putih..... sedap dan lembut. Lagi sedap dimakan dengan sup cendawan.
Cara-cara:
GARLIC BREAD &
SUP CENDAWAN
Bahan-bahan (Basic Bread)
500 gram tepung roti 1 biji telur
25 gram susu tepung 10g yis kering
1/2 sudu kecil bread improver 5 gram bread softener
500 gram tepung roti 1 biji telur
25 gram susu tepung 10g yis kering
1/2 sudu kecil bread improver 5 gram bread softener
90g gula kastor 1
sudu kecil garam
70g Butter 250g air dari peti sejuk
70g Butter 250g air dari peti sejuk
Cara-cara (menggunakan mixer atau uli dengan tangan):
1. Masukkan
semua bahan kecuali butter ke dalam mixer kecuali butter. Gunakan hook beater.
Pastikan garam diletakkan berjauhan dengan yis untuk mengelakkan proses
pengembangan yis akan terbantut.
2. Pukul
hingga doh telah sebati. Masukkan butter.
3. Pukul
lagi hingga doh benar-benar kenyal dan licin serta elastik.
4. Rehatkan
doh sehingga mengembang dua kali ganda.
5. setelah
mengembang, tumbuk-tumbuk perlahan doh untuk mengeluarkan udara.
6. Bentukkan
doh mengikut saiz yang disukai.
7. Susunkan
ke dalam loyang yang telah dioles dengan sedikit marjerin/minyak.
8. Sapukan
dengan garlic spread ke atas bun.
9. Rehatkan
doh hingga mengembang sekali lagi. Tambah garlic spread jika perlu. Tapi
pastikan disapu perlahan-lahan agar tidak doh tidak menjadi mampat.
10. Bakar
10-12 minit
Bahan-bahan (Garlic spread):
3 ulas bawang putih 50g
butter
2-3 daun ketumbar Sedikit
serbuk lada hitam
Cara-cara:
Cara-cara:
1. Tumbuk
bawang putih hingga hancur. Potong daun ketumbar halus-halus. Gaulkan bersama
butter dan serbuk lada hitam. Sedia untuk disapu pada bun.
Bahan-bahan (Sup Cendawan):
1.5 liter susu (saya bancuh 7
sudu besar susu tepung dengan air)
2 keping dada ayam
1/2 cawan tepung gandum
(bancuh dengan sedikit air)
1 1/2 kiub ayam (brand knorr)
1/2 tin cendawan butang
(anggaran 7-8 kuntum)
Garam
Serbuk lada hitam (saya guna lada hitam yang ditumbuk)
1. Kisar
ayam kasar-kasar. Masak dengan susu dengan api yang kecil. Masukkan kiub ayam
dan cendawan. Apabila telah mendidih kecil, masukkan tepung dan kacau sebati. Masukkan
serbuk lada hitam dan garam. Masak hingga mendidih dan pekat. Seimbangkan
rasanya.
No comments:
Post a Comment