Sunday, March 17, 2013

Kuih Seri Ayu @ Apam Ayu


RESIPI KUIH SERI AYU @ APAM AYU


Bahan-bahan
2 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Gula Halus
1 Cawan Santan (Blender kelapa parut campur pandan wangi)
1 Sudu Besar Ovelete
1 Sudu Besar Baking Powder
1 Sudu Besar Bikarbonat Of Soda
2 Biji Telur
Kelapa Parut (putih)
3 Sudu Besar Tepung Jagung
sedikit Garam

Cara Membuat
1. Masukkan bikarbonat of soda, baking powder dan ovelete
 dalam bekas dan putar hingga sebati. Kemudian masukkan gula halus dan putar hingga kembang dan sebati. Selepas itu, masukkan telur dan putar hingga kembang.

2. Masukkan tepung gandum dan santan dan putar sebati. 

3. Dalam bekas lain masukkan kelapa parut (putih) , garam dan tepung jagung dan gaul sebati.

4. Sapu acuan dengan sedikit minyak. Kemudian masukkan kelapa parut dalam acuan dan seterusnya masukkan adunan dalam acuan. Kukus selama 5 hingga 7 minit.




















No comments:

Post a Comment